Schipper mag ik overvaren ja of nee?

Inmiddels zijn we ruim een maand onderweg richting Afrika. Nou ja richting Afrika, neem dat niet te letterlijk.  In onze vorige blog heb je kunnen lezen dat we op Cyprus zijn geweest en teruggestuurd naar Turkije.

De Nederlandse Ambassade op Cyprus heeft op ons verzoek contact opgenomen met de hoogste baas van de douane hier, met een beetje navragen en speurwerk  hebben we zijn naam en telefoonnummer losgekregen.
Helaas heeft de ambassade ook geen toestemming gekregen voor ons.
In de Europese Unie is afgesproken dat er geen goederen via Grieks Cyprus het eiland mogen verlaten die via de Turkse kant binnen zijn gekomen. Deze informatie is nergens terug te vinden op de reisadviezen van het rijk. Naar aanleiding van ons bezoek aan Cyprus gaan ze dit mogelijk toevoegen aan de reisadviezen.

Voor ons betekent het dat we een nieuw plan moeten maken. Gelukkig hebben we internetverbinding en zo ontdekken we dat er, waarschijnlijk,  vanuit Lavrio, Griekenland een boot vaart  via -jawel- Cyprus, naar Haïfa, Israël.

Strandje bij camping Lavrio 3

Terug naar het vaste land van Turkije dus en vandaar uit naar Griekenland. Maar hoe?
Optie 1:
Rijden naar Lavrio is ruim 1.600 kilometer. Als we 300 kilometer per dag kunnen rijden betekent dat dat we zo’n 6 dagen onderweg zijn. Met de week in Cyprus betekent dat dus een vertraging van 2 weken.

Optie 2:
Er is mogelijk ook een alternatief die de helft in tijd, geld en energie scheelt.
Vanaf Tasucu, Turkije rijden naar Çesme, ‘onder’ Izmir, (800 kilometer). Daar gaat er een boot naar Chios, één van de vele Griekse eilanden. En van Chios weer een andere boot naar Pireas, het vaste land van Griekenland.
Tenslotte moeten we dan nog zo’n 80 kilometer rijden naar Lavrio.

We zijn het snel eens dat optie 2 de beste keus is. Of dit gaat lukken is vooral afhankelijk van de vrachtwagen. Er gaan wel boten maar of onze camper er op kan of mag is altijd de vraag.

Vrachtwagen op boot 1
Maar één ding is zeker tijdens het reizen… niets is zeker. De onverwachte wendingen en verrassingen maken het juist zo mooi!

Het is nu woensdag 1 oktober en we zijn, eerder dan verwacht, aangekomen in Lavrio, met de boot.
We staan op een lijst om aanstaande zaterdag met een boot naar Haïfa te vertrekken. Of dat ook écht doorgaat weten we pas als we varen…
In dat geval komen we dinsdag 7 oktober aan in Haïfa en rijden we naar Jordanië. Niet de route die we vooraf hebben uitgestippeld, nog steeds geen Afrika maar wel erg bijzonder, rijden door Jordanië! En als we er toch zijn gaan we ook een bezoek brengen aan Petra en gaan we zwemmen in de dode zee.
Groetjes, Gerwin, Aschwin, Doeska, Wilhelmien en René

Mark HiddemaSchipper mag ik overvaren ja of nee?