Isra(w)el, Jordanie(t) en Sudan dan?

De boot gaat 4 oktober laat in de avond aan zijn reis beginnen met de voertuigen, Rene, Mien en Gerwin aan boord. Doeska en Aschwin zijn die dag vanuit Lavrio met de bus naar Athene gereden en hebben daar een vlucht genomen naar Tel Aviv, zijn daar een dag gebleven en maandagochtend met de trein naar Haïfa.

Dinsdag 7 oktober om 09.00 uur in de haven van Haïfa, na een lange boottocht, we hebben het gezellig gehad met Marco, een Nederlandse vrachtwagenchauffeur die onderweg was naar Cyprus, dat en de spiegelgladde zee maakte het zeer enerverend.
Filmpje aankomst haven van Haïfa

boot haifa

Aangekomen in de haven van Haïfa duurt het nog de hele dag om de voertuigen los te krijgen uit de haven. Van het ene kantoor naar het andere en van het ene formulier naar het volgende… Om 17.00 uur rijden we dan eindelijk Haïfa uit op weg naar Nazareth, waar we in een voormalige kerk/klooster overnachten. Boven op de berg met een adembenemend uitzicht!

De volgende dag op naar de grens met Jordanië, de rit over de weg is mooi, gaat vlot en ook de doorgangen bij de douane en customs verloopt soepel. Totdat we bij de laatste controle zijn. Nerveus begint men te roepen tegen elkaar vervolgens moeten Aschwin en Gerwin zich melden bij de tourism police…

stad Israël

Daar blijkt na een tijd: We komen Jordanië niet in!? Vrachtwagen geen probleem (voor t eerst, binnen 5 minuten geregeld) en personen ook geen probleem, maar de motoren mogen Jordanië niet in.
De reden was erg vaag en onduidelijk. Na uren praten en contact met de ambassade in Jordanië rechtsomkeert maar weer.
Eenmaal terug bij de Israëlische grens vertelde een beambte ons de reden:
Een aantal jaren geleden is er een aanslag op de koning gepleegd vanaf een motor. Vandaaaaar, logisch toch!

Volgende ‘dingetje’: Omdat het nu Soekot (Loofhuttenfeest) is in Israël, zijn er bij de grens geen mensen om het röntgenapparaat te bedienen waar de vrachtwagen door moet. Ondanks de vele pogingen van de douane mensen om toestemming te krijgen dat de vrachtwagen niet door de scan hoeft moet uiteindelijk ons slaapverblijf tot zondag aan de grens blijven.
Plan weer bijgesteld:
Alle voertuigen staan nog bij de grens, wij in een appartement in Bet Shean in Israël (dankzij een zeer vriendelijke, behulpzame douanebeambte van Israël, genaamd Orit). Ons appartement is bij zeer gastvrije mensen, die ons met van alles helpen, van informatie voorzien en heerlijk eten voor ons koken. Zondag kunnen we terug en zodra we de voertuigen weer in dit beloofde land hebben rijden we richting Eilat. Is helemaal veilig en dan hebben we nog een paar opties om in Afrika te komen. Of en wanneer dat gaat lukken is nog steeds de vraag… wordt vervolgd.

grens Jordanië

Groetjes, Gerwin, Aschwin, Doeska, Wilhelmien en René

Mark HiddemaIsra(w)el, Jordanie(t) en Sudan dan?